Donedávna sa názov „Prosecco“ používal na označenie akéhokoľvek šumivého vína vyrobeného v Taliansku s použitím hrozna Glera. Tým, že Prosecco bolo vyrábané v rôznych častiach Talianska, kvalita vína bola veľmi variabilná, takže v roku 2009 boli zavedené predpisy na ochranu kvality a reputácie Prosecco.
Pestuje sa v regióne Veneto, pričom najznámejšie sú oblasti Conegliano a Valdobbiadene. Prosecco vzniká druhotnou fermentáciou v nerezových tankoch pod kontrolovanou teplotou, teda metódou Charmat. Rozhodne nejde o dodávanie CO2 do hotového vína, takéto sa nazýva Frizzante a s pravým Proseccom nemá nič spoločné.
Poznáme niekoľko tried Prosecca, základna je DOC, vyššia rada Prosecco Superiore DOCG. Ročníkové vína sa udávajú prívlastkom Millesimato.
Podľa zvyškového cukru delíme na: Extra Brut 0-6 g/l Brut 0-12 g/l Extra Dry 12-17 g/l Dry 17-32 g/l
Cartizze "CARTIZZE" je vysoko cenená kategória tohto talianskeho šumivého vína. Je vyrábaný v oblasti Valdobbiadene, na svahu kopca Cartizze, a je považovaný za vrchol Prosecca. Víno z tejto oblasti je známe svojou komplexnou a elegantnou chuťou s tónmi exotického ovocia a kvetinovými nuansami. Prosecco "CARTIZZE" je ideálne na špeciálne príležitosti. Je obľúbené medzi znalcami a milovníkmi šumivých vín pre svoju jedinečnú kvalitu a charakter.